Ratio-Go

RODO Opole

RODO Opole

RODO Opole

W 2022 roku, większość przedsiębiorców już wie, że RODO nie tylko nakreśliło ramy, do których musieliśmy się dostosować, ale również dało nam nowe uprawnienia, proobywatelskie, z których musimy nauczyć się korzystać. Uciążliwy obowiązek stał się metodą na usprawnienie organizacji w firmie. Oferta Ratio-Go jest kompleksowa, doradzamy, audytujemy, szkolimy pracowników i Inspektorów, przejmujemy obowiązki IOD, ale przede wszystkim wdrażamy RODO i lubimy to robić.

Naszym celem jest pomoc Twojej organizacji przystosować się do wymagań prawnych stawianych przez RODO. Bezpieczne prowadzenie biznesu i zapewnienie prawidłowego przetwarzania danych to dla nas priorytet.

Ciekawostka: przepisy wprowadzone przez RODO 25 maja 2018 nie są niczym nowym, ok. 80% rozwiązań obowiązywało już na bazie ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku.

RODO Opole

Sprawdź jak możemy ci pomóc

Większość z nas pamięta datę 10 maja 2018 roku, kiedy to unijne RODO weszło w życie. Od tego czasu w temacie RODO zdarzyło narosnąć wiele mitów, w większości niezgodnych z prawdą jak np. obowiązek posiadania zbrojonych szaf na dokumenty w małych przedsiębiorstwach. Wiele nieprawdziwych i błędnych interpretacji spowodowało niechęć i strach przed RODO i uznanie go za uciążliwy obowiązek spoczywający na barkach przedsiębiorców.

Każde wdrożenie RODO rozpoczynamy od przeprowadzenia analizy ryzyka, dzięki której określimy słabe strony (podatności) organizacji, które występują lub mogą wystąpić potencjalnie i w określonych sytuacjach doprowadzić do faktycznego naruszenia ochrony danych osobowych. Następnie przy pomocy naszego autorskiego audytu ustalimy jaki jest zakres, oraz jakie kategorie danych osobowych przetwarza Twoja organizacja, sprawdzimy jakie środki techniczne i organizacyjne należy wdrożyć, a jakie wystarczy po prostu zmodyfikować. Wspólnie ustalimy plan działania, mając jeden cel – wykazanie przetwarzanie danych zgodnie z RODO w Twojej organizacji. Zależy nam na tym, by wdrożenie RODO przebiegło sprawnie i bez zakłóceń dla działalności naszych Klientów podczas współpracy.

Wdrożenie RODO Opole

Wdrożenie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych – RODO jest projektem złożonym i wielowymiarowym, na pierwszym etapie bierzemy pod uwagę specyfikacje firmy, organu lub podmiotu publicznego. Przeprowadzamy audyt, ocenę zgodności oraz analizę ryzyka tworząc projekt dostosowania zasad organizacji, komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej, systemów informatycznych oraz dokumentacji do aktualnych wymogów. Pomagamy w ustaleniu zakresu obowiązków ADO oraz w ewentualnym powołaniu IOD.

Analiza Ryzyka RODO Opole

Analiza ryzyka to nic innego jak oszacowanie ryzyka i zastosowanie środków, które go wyeliminują lub zredukują do poziomu, który jest akceptowalny. W skrócie, określamy prawdopodobieństwo naruszenia bezpieczeństwa danych, opisujemy czynności przetwarzania, ich słabe strony, podatności, wdrożone środki organizacyjno-techniczne oraz wpływ przetwarzania na prawa i wolności osób fizycznych. Wykonana w formie dokumentowej analiza ryzyka to dodatkowy atut dla Administratora Danych Osobowych, ponieważ wykazuje, że stosuje się on podejście oparte na ryzyku w stosunku do danych, które przetwarza.

Dokumentacja RODO Opole

Dokumentacja, jej stworzenie wielu spędza sen z powiek, dla nas jest to czysta przyjemność, z uwagi na nasze duże doświadczenie doskonale wiemy jakiej dokumentacji potrzebujesz, by Twoja firma mogła wykazać, że przetwarza dane zgodnie z RODO. Może o tym nie wiesz, ale RODO nie określiło konkretnych wytycznych mówiących jaki spis dokumentów powinniśmy posiadać, nie ma tego też w ustawie, dlatego stworzenie odpowiednich i indywidualnych dokumentów jest tak ważne. Projektując dokumenty musimy pamiętać, że ich struktura zależy od nas, dokumentacja powinna być dopasowana do profilu prowadzonej działalności, ważne jest aby pomogła ona wykazać, że przetwarzamy dane zgodnie z RODO.

Doradztwo RODO Opole

Wiele firm nie musi powołać Inspektora Ochrony Danych – jest to zbędny wydatek, ze względu na mały zakres danych, które dana firma przetwarza, nie zmienia to faktu, że pojawiają się pytania, niejasności w związku z wprowadzaniem nowych systemów na własną rękę. Jeżeli więc jakiś przepis jest niejasny, potrzebujesz doradztwa, służymy Ci pomocą, pomożemy wypracować najbardziej optymalne rozwiązania, które nie zakłócą funkcjonowania Twojej firmy, a co najważniejsze, usprawnią jej organizację wewnętrzną.

Audyt RODO Opole

Audyt RODO to inaczej możliwość poznania jak odbywa się przetwarzanie danych osobowych w firmie. Nie możemy podjąć leczenia, jeżeli nie znamy diagnozy, dlatego audyt jest tak ważnym elementem prawidłowego przetwarzania danych w organizacji. Bez audytu nie moglibyśmy zobaczyć co i jak należy poprawić, jakie środki i procedury można zastosować. Jeżeli regularnie firma będzie wykonywać audyt, pozwoli to uniknąć kosztownego leczenia w przyszłości, np. podczas kontroli UODO.

Przejęcie obowiązków inspektora ochrony danych Opole

Często przedsiębiorcy nie chcą powoływać Inspektora Ochrony Danych wśród swoich wewnętrznych szeregów, możemy pomóc. Deklarujemy, że jesteśmy dyspozycyjni, dostępni, reagujemy szybko i sprawnie, mamy indywidualne podejście i szukamy rozwiązań najkorzystniejszych dla klienta. Przejmujemy obowiązki IOD w firmach i organizacjach. Jesteśmy odpowiedzialni za monitorowanie, szkolenia, dokumentację, ocenę skutków dla ochrony danych, doradztwo w firmie, pełnimy też funkcję punktu kontaktowego dla organu nadzorczego w związku z RODO oraz dla klientów.

RODO Opole

Ochrona danych osobowych

RODO można wdrożyć na wiele sposób, pomożemy Ci wybrać najlepszy dla Twojej organizacji.

Wprowadzenie neutralności technologicznej przez RODO pomogło zmienić sztywne ramy przepisów w drogowskazy, które są elastyczne, wskazują nam jedynie możliwości. To przedsiębiorca ma zdecydować, jak może ochronić dane osobowe w ramach swojej organizacji. Obowiązek przestrzegania przepisów i wykazanie tego przetwarzania jest niezaprzeczalnym elementem, który każdy przedsiębiorca musi mieć na uwadze, jednak oznacza to również, że możemy sami zdecydować o metodach, które zaimplementujemy do naszej firmy i z których będziemy korzystać. Ratio-Go pomoże Ci dobrać odpowiednie metody, doradzimy i odpowiemy na wszystkie Twoje pytania, skontaktuj się z nami, opisz swoją sprawę, wyślemy Ci darmową wycenę naszej usługi.

Skontaktuj się z nami

Jako jedna z nielicznych firm możemy z dumą dać Ci gwarancję, że wdrożenie, doradztwo oraz szkolenia RODO są przeprowadzane przez prawnika.